Sunday, May 9, 2010

HARAM sambut hari Ibu???

Bismillah,

Thanks to Allah fot gave me The Best mum in the world,

Ibu,abid sayang ibu!!!


mohon maaf sagala dosa dari hjg rambt smpai hjg kaki......
mohon restu dan doa darimu..................
YA Allah,kau berilah ibuku kesihatan fizikal n mental,kau murahkanlah rezkinya,kau tempatkanlah di Syurgamu sebaris golongan para Nabi dan para syuhada,kau jadikanlah kami anak yang soleh.
Amiin...........

Bawah ni post yg aku dapat,sapa da pandangan lain,toong comment k.TQ

Sambutan Hari Ibu Haram?

Mari kita singkap makna sebenar Hari Ibu / Mother... See More’s Day menurut Wikipedia : “One school of thought claims this day emerged from a custom of mother worship in ancient Greece, which kept a festival to Cybele, a great mother of Greek gods. This festival was held around the Vernal Equinox around Asia Minor and eventually in Rome itself from the Ides of March (15 March) to 18 March. The ancient Romans also had another holiday, Matronalia, that was dedicated to Juno, though mothers were usually given gifts on this day. In some countries Mother’s Day began not as a celebration for individual mothers but rather for christians.”

Maksudnya di sini ialah bahawa hari ibu juga merupakan salah satu di antara perayaan yang disambut oleh orang kafir iaitu masyarakat yang beragama kristian. Greek kuno memanggilnya sebagai hari cybele iaitu ibu kepada dewa-dewa mereka. Dan Roman kuno pula meraikan hari matronalia sebagai tanda memperingati dewa juno iaitu mak kepada juventas, vulcan dan mars.

Jadi persoalannya di sini, perlukah kita sebagai orang Islam untuk menyambutnya?

Di dalam Islam, kita dituntut untuk menghormati ibu bapa kita setiap masa dan ketika. Bukannya hanya terhad kepada hari-hari tertentu sahaja seperti pada hari ibu atau hari bapa.

Firman ALLAH Subhana Wa Ta’ala : Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Ah”, dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun). Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): “Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.”
[Surah al-Israa’, Ayat 23 hingga 24]

Dr. Yusuf al-Qaradhawi pernah berkata, “Hari ibu ini timbul kerana pihak orentalis/doktrin barat memikirkan bahawa inilah cara yang terbaik untuk mereka menarik minat anak-anak remaja barat agar menghormati orang tua mereka. Umumnya kita tahu bahawa masyarakat barat amat tipis dengan adab tatasusila, jadi dengan mengadakan/mengkhususkan hari-hari tertentu sekaligus dapat memupuk remaja mereka agar menyayangi dan menghormati orang tua mereka.”

Manakala masyarakat kita pula umumnya lebih cenderung dengan budaya ikut-ikutan. Sentiasa terpengaruh dan terpedaya dengan budaya orang kafir dan barat. Bila orang kafir sambut hari valentine kita pun nak sambut sama! Bila orang kafir sambut april fool, kita pun ‘fool’ sama kerana sambut hari karut tu! Bila orang kafir sambut hari ibu dan hari bapa kita pun nak buat sama! Sungguhpun perayaan ini murni dari pandangan mata kasar kita. Tapi hakikat agama Islam kita tidak pernah mensyariatkan atau menuntut umat-umatnya agar menghormati dan menyayangi orang tua mereka, suami atau isteri mahupun anak-anak mereka pada hari-hari tertentu sahaja.

Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi Wasallam pernah bersabda : “Sesiapa sahaja yang menyerupai sesuatu kaum itu , maka dia itu termasuk di dalam golongan mereka”
[Hadits Sahih - diriwayatkan oleh Imam Abu Daud R.H dalam sunannya, Imam Ahmad Bin Hanbal di dalam musnadnya Dan Imam as-Suyuti di dalam al-Jamie’ as-Shaghir, disahihkan oleh Al-Albani]

Wassalam

4 comments:

 1. hmm Abid,
  i dunno what to say more.

  in my opinion if that's a good thing then it's okay la. Afterall, dengan adanya hari mcm ni baru la semua org igt dekat parents mereka. Yg jauh didekatkan, yg dekat dirapatkan lagi. Xtahu la mcm mne.

  Heyy no offense eyh..aku punye pandangan je tuh. I dun agree either disagree. Just my thought.
  :]

  ReplyDelete
 2. HUhu..tak sume boleh disimpulkan kalau org kafir sambut sesuatu perayaan or hari jd hari tersebut haram..cumenya di sini mmg Islam menggalakkan kita hari2 berkasih sayang sesama keluarga cumanya adanya hari ibu ni lebih senang untuk mengeratkan hubungan dan meluahkan kasih sayang uh..pandangan aq la...huhu

  ReplyDelete
 3. Ada orang ingat Allah time solat sahaja. Bila tak solat , dia lupa. Itupun mak dia yang ingatkan untuk solat.

  Kalau di surau ana, setiap kali lepas solat mesti bersalaman dan selawat. Kuat pula bunyi selawat. Agak2lah, ramai tak muda-mudi luar sana yang ingat Nabi Muhammad s.a.w? Kenal dan hafal sirahnya? Sangat jauh.

  Point ana, ada benda tidaklah disyariatkan untuk buat namun, kalau buat,kebaikannya besar punya berbanding keburukannya.

  Ada hari tertentu, orang ingat perkara tertentu. Ingat 31 Ogos ---merdeka+semangat. Ingat hari ibu, bagi hadiah hari itu juga (hari lain tak pula bagi hadiah). Ingat 15 Mei pula hari Nakbah+ palestin.

  Kita tidaklah memuja dewa2 dan tidak pada ibu kita tetapi kita muliakan mereka lebih pada hari tertentu . Suka hati. Cumanya orang lebih cenderung lebih memuliakan mereka pada hari ibu. Nak pilih hari lain? Silakan. Nak muliakan ibu hari2 pun boleh.

  Cara nak muliakan ; ikut kemampuan dan sekadar yang bolehlah. Ada orang bagi hadiah. Ada orang cium pipi+dahi+tangan ibu.

  Ini pun dipanggil ibadah (definisi SPM)kalau ikhlas.

  Muslimin dituntut sentiasa buat baik terhadap ibu sentiasa. Jadi. apa salahnya kita lebihkan lagi buat baik kepada ibu pada hari ibu?

  Mafhum sebuah hadis Nabi s.a.w(lupa tarafnya);
  Ambillah hikmah dari mana-mana bekas.

  Berlapang dada.
  Cuma pandangan ana.

  ReplyDelete
 4. jadikanlah setiap hari itu ialah hari ibu..kan senang..=)jgn bebankan diri anda dgn isu ini..

  ReplyDelete