Wednesday, November 30, 2011

Seerah is cool!:part 2: ke-awesome-an lineage of our prophet


Seerah memang best part 2

Alhamdulillah!
Allah menganugerahkan rasa seronok+best+puas hati bila dapat ‘share’ dgn orang lain….
Haa! Kali ni jom kita bongkar rahsia kehidupan Rasulullah SAW berdasarkan kuliah Shepherd’s Path taught by Skeih Abd bary Yahya…

Tidak dilupakan selamat menyambut Tahun baru Hijrah 1433H!
Semoga kita semakin menyelami n lemas dalam seerah nabawiyyah

Ok..back to the history….
Daripada keturunan nabi Ibrahim> nabi Ismail..merekalah yang melaksanakan tugas-tugas menjaga kaabah(kaum jurhum)> menjadikan mereka sangat dihormati….

tetapi terdapat satu kaum khazraj yg selalu cuba bergaduh dgn mereka, kaum Jurhum selalu mengelak dari bergaduh dan akhirnya di buang dari mekkah.

Jurhum yang takut akan khazraj, mengambus segala emas di bawah kaabah dan menimbus  telaga zamzam.Sapa pun x taw kedudukan telaga zamzam kecuali kaum jurhum.

Kaum jurhum bersatu atas arahan Qusay bin Kilab, mengalahkan khazraj.
mereka memegang tampuk pemerintahan dan hal-hal agama.
Semua anak-anak Qusay ada tanggungjawab(diberi pghormatan) kecuali Abd Dar..Jadi Qusay telah meningkatkan tarafnya(abd.dar) dengan mnjadikan dy pengurus hal-hal pemerintahan.

Selepas Abd dar meninggal, ada pertelingkahan sapa yg patut pegang tampuk pemerintahan..
Abd dar punya keturunan: kami layak sebab ayah kami dulu yg pegang
Ank2 abd manaf: pak hang mana layak! Dah la x best!kami la yg terbaik dalam pengrusan!!!
Ok2..jom syura..kita bincang baik2 naaa

Jadi hasil syura:
Anak2 abd manaf pegang hal-hal agama(people of God)>lebih dihormati..
Anak2 abd dar pegang hal-hal pemerintahan

Salah sorang anak abd manaf(org yg sanagat disanjugi) ialah Amr.
Dy ni sanagt kuat n pemurah+rajin menguruskan urusan2 haji! Dy akan pecahkan/kocak2 roti(perbuatan ni dalam arab dipanggil hisyam) dan beri pada org yg buat haji ketika 2.

kalo istilah arab, si pelaku/pembuat akan dipanggil "hasyim"> dari nama ni lah bermulanya nama bani hasyim...


Dy sangant famous!jadi depa panggil dy hasyim(pengoyak/pemecah roti)
Punya la famous, apa yg terjadi semua orang taw(jd mcm kerabat raja)
Dy dijadikan idola ketika waktu tu..disebabkan dy PEMURAH n CIPTA satu roti yang sangat sedap(kiranya mcm resepi ayam KFC la..fingger lickin good!..hampa bayangkan ada orang yg akan belanja hampa setiap minggu makan KFC..pergh..saya pun nak!

Pada stau haqi..Si Amr A.K.A hasyim ni pi/musafir ke Syam. Kawen kat sana. Isteri mengandung.Amr nak balik n otw meninggal, tapi ORANG x TAW yg Amr ni ada anak.Si isteri membesarkana anak di Madinah.
Anak dipanggil shaybah(uban) sebab rambut warna putih.
Jadi, saudara kepda Amr, iaitu Mutalib datang mencari isterinya(Salmah from bannu Najar)
“aku mai nak amik shaybah! Nak jadikan pemimpin bila dy besaq nanti di Mekah!”
Salmah: lani kita Tanya dy dulu: oi shaybah, hg nak kaa pi Mekah ?
Shaybah; aku nak pi! :D ^---^

Jadi bila sampai di mekah, semua orang Nampak si Mutalib bwa sorang budak.
org ramai: owh..Mutalib dah ada hamba baru..kita panggil dy Abd Mutalib kat budak kecik tu(shaybah)…(ABDUL itu maksudnya hamba)

Abd Mutalib membesar di mekah dan mnjadi orang besar! Sanagt disegani terutama dalam kalangan bani Hasyim(sempena nama bapak dy…Amr si pengoyak roti)
Orang sebelum ni x jumpa sebab Allah sembunyikan. Memang korek sekeliling kabaah memang x jumpa la jawabnyaa..
Satu hari dy pun bermimpi…dimana terletak telaga zamzam!
dy gali dgn anaknya..depa jumpa!

#ada pandangan mengatakan bahawa air zam zam telah di sembunyikan oleh Allah dari pandangan manusia, sebab tu la 400 tahun x da orang jumpa...(400 tahun...400tahun...wow!)
Satu lagi kehebatan Abd Mutalib bila bleh jumpa telaga zam-zam yg dicari sekian lama tp x da orang len jumpa kecuali Abd mutalib.

Kita kan taw..bila da sorang yg jumpa telaga(sumber air) yanag mna x pernah berhenti…dah la air sedikit ketika tu kat mekah. Ibarat jumpa benda paling berharga dalam hidop!benda paling penting n benda tu pulak susah nak dicari!

Bertambah famous lah si Abd Mutolib ni..dijadikan idola, diceritakan kisahnya oleh ibubapa kepada anak2 sebelum tiduq, mcm pemimpin agung/legendary!. Smua orang suka nak bersama dgnnnya.

Tapi, berlaku pergelutan soal telaga ni milik Abd mutolib atau milik semua orang mekah??
Jadi depa pun bersutuju amek pandangan pendeta.depa pi la cari..rupa-rupanya pendeta dah p syam; Depa pun p la ke syam….

OTWay..nak dijadikan taqdir, depada kehabisan ayaq…ALAMAK! Mcm mana nie..kita x sempat la nak jumpa pendeta..kita dah dekat hujung nyawa…

AMutolib: ok..kwn2..la ni kita orang besaq(noble people)..mna bleh mati mcn orang lain kat dg pasiaq.kita kena la mati dlm kubur. Smentara kita masih bertenaga, jom gali kubuq sendiri. 
"X nak la aku kena makan dgn haiwan atau burung."

SEKALI LAGI Abd Mutolib menjumpai TELAGA!!!

Kwn2(semua pemimpin quraish;nak dapat hak air zamzam):pergh! Hang memang sempoi laaa! Kat mana hg p pun hg bleh cari telaga..la ni kami setuju je la yg telaga zam zam kat mekah tu hg punya..hang selamatkan nyawa kami
>bayangkan bila AbdMutolib selamatkan nyawa pemimpin2 quraish lain/pemimpin setiap kabilah...

Bertambah MACHO n OSEMlah Inchee Abd Motolib….jadilah ia semakin disegani dan dihormati semua bangsa arab. “mcm royal family u..i pun nak jadi mcm die..”

satu hari, si AMutolib telah bernazar/vow yg nak sembelih anak lelaki kesepuluh kalo dy dapat la..
nak jadi ceqita..dapat sungguh dan ia adalah Abdullah…

Inchee Mutolib nak sembelih depan kabah tapi suma org menegah terutama ibunya Ameenah:
“hg akan cipta 1 budaya yg mana x penah dibuat orang lain, kami suma kan ikot hg!”
Jadi abd mutolib pun bersetuju berjumpa pendeta utk cari penyelesaian..
Cabut undi dan akhirnya anaknya Abdullah di gantikan dgn menyembeleh 100 ekor unta!!!

Maka famous lah entah kali ke berapa(I pun x kira u…)si encik mutolib dan anaknya Abdullah yg x jadi disembeleh.
Orang yg mai haji suma dapat makan free daging unta yg mahal ketika tu..
org hj: “pergh..baguih betoi si inchee Mutolib..x da la org nak belanja kita makan free macam nie…sayang abd mutolib..muah2”

Jadi Rasulullah pernah bersabda “aku adalah anak kepada dua orang yang sepatutnya disembeleh(ayahku dan nabi Ismail)”

Jadi bila Rasulullah Saw lahir dari keturunan ini, pergh!
Memang orang sanjung nabi(well respected)...
 #kebaikan n kehebatan ketutunannya diwarisi oleh nabi> sebab tu la kena cari pasangan yg berketurunan baik, sebab anak kita akan mewarisinya..(wush!jauhnya pandang ke depan ;p)
#orang lebih melihat kebaikan orang besar dr orang yg biasa/low profile

Ok..nantikan seerah seterusnya! kita akan lihat kelahiran nabi, sejarah ketika beliau masih kecil n etc...
Terima kasih sebab membaca! Ini adalah bukti bahawa anda cintakan Rasullullah SAW..
macam mana nak ikut sunnah kalau Nabi(si pelaku) pun kita x kenai..

ok.wassalam

Tuesday, November 1, 2011

Input + keep = loss ???

Bismillah, how are you?
Alhamdulillah, this time i just want to post a short post.

My friend just came to my room's window, gave salam..and he mentioned:

"When we have attended a class/seminar, if we do not share what we got/learnt...
SURELY the knowledge will be gone soon!!!"

And he left..

I was puzzled..WOW! what a good reminder..
So i just want to remind my self and all of us to
keep sharing the knowledge that we have and  learn something as we are compulsory to
 present/teach it to sb else tomorrow.

Jazakumullah n thanks for reading! :D
let's start sharing..sharing is caring..caring is loving...!

u can share yout thought in FB wall/ twitter/ SMS n etc.
.verbal also can! dare to try!


Jom study/halaqah/bincang2 satu ilmu/bab seperti mana kita kena present benda 2 esok..amacam? insyaAllah lekat di hati

-abidadlishah-
“Sampaikanlah dariku walau hanya satu ayat” (HR. Bukhari)..selamat beramal.



Friday, October 21, 2011

Seerah memang best!!!

Bismillah...
pa kabar bro n sis?
yeah, cuti eid adha dah nak menjelma...
tapi la ni UIA tengah xm mid-semester. Jadi lani sy tengah struggle utk xm

23rd- Management
28th- Statistic
29th- Economy
18thNov-Accounting

OK, la ni balik kepada tajuk: Seerah memang best!!!

kan dari kecil sampai la besaq, kita dok dengar pasai seerah...
kalau di tadika silibus yg wajib ialah Nabi Muhammad SAW...
hampa ingat x lagi lagu "anak nabi kita ada 7 orang...la..la..la" Ingatkan kwn2?

Jadi bila dah besaq..timbul persoalan, apa yg aku belajaq dari seerah yg aku dok dengar sebelum ni,
adakah hanya masuk telinga kiri n keluar telinga kanan?
Pasaipa Allah menceritakan kisah2 Nabi/rasul/kejadian2 lampau dalam Al-Quran...?

Ha. aku pun jumpa satu poster, menarik tapi x penah dengar pun speaker niee

Ha..jadi terasa nak join sebab nak 'polish' seerah yg dah taw sebelum ni..kena pulak my fasi/naqib promote sheikh abdul bary yahya:


Jadi, brader ni invite kitaorg/kami suma join talk abd bary di UNITEN tentang Rockstar( idola kita)
Pergh memang best..lepastu pulak Sheikh ni bagi Khutbah jumaat kat IIUM...PERGH!terbaik!
antara isipenting khutbah baru ni:

Pasaipa kita dan shabat berbeza?
Kita dihina dan diseksa...?
Sahabat menjulang kejayaan dan memegang tampuk pemerintahan Dunia dan Islam memberi keamanan dan ketengan kepada semua makhluk....
Kita ada Allah yg sama,Quran yg sama, Sunnah yg sama...Tapi kenapa kita tidak berjaya seperti mereka???

Jawapannya ialah kerana cara kita merespon/react/concern/sensitif tentang Quran n Sunnah
SANGAT BERBEZA tidak seperti para sahabat...

Contoh:

1)Apabila dibacakan ayat tentang pengharaman arak, maka sahabat yg tengah pegang gelas arak terus MENINGGALKANnya(kalau kita mungkin perabis/habiskan yg dalam gelas dulu sebab last dah ni utk minum rak)...x berHENTI disitu, maka dipecahkan segala tempayan2 sehingga disebut bahawa tanah basah dibasahi arak yg dibuang..subhanallah..hebat n qawi/kuat iman sahabat ni!

Kalau kita, yang bertaubat tapi masih lagi berada dalam lingkungan(jarak yg dekat) dengan maksiat yg kita penah lakukan...dalam capaian tangan kita..adakah kita cuba menghindari dan membanteras maksiat itu?

2) dalam satu hadis: apabila Rasullullah SAW menegur sahabat yg memakai cincin emas.,
"Apakah kamu mahu cincin ini membawamu masuk ke neraka,sesungguhnya haram bagi lelaki memakai barang emas"

Lantas sahabat itu menanggalkannya dan terus mencampaknya...
Sahabat yang lain bertanya: "hang boleh simpan lg cincin emas 2..pasaipa/awat hg buang cincin tu?"
Sahabat itu mnjawab

"Aku TIDAK akan menyentuh satu benda yg telah ditegur(tidak disukai) oleh nabi"

Allah ya rabb.. beginilah kisah sahabat yg begitu concern/ sensitif dengan ayat Al-Quran dan Kata2 nabi

Jom muhasabah!
-bagaimana kita merespon dengan hukum yg Allah tetapkan dalam Quran?
-bagaimana kita merespon dengan hadith n sunnah Rasullullah SAW?
-adakah kita beramal dengan ilmu yg telah dipelajari?

Astaghfirulahal'aazim

"Oh ya Allah, please forgive our sins ya Allah, we raise our hand rite now to ask for forgiveness
We know that your forgiveness is GREATER than our sins...ameen"

Alhamdulillah, jadi nak taw apa yg sheikh sampaikan dalam seminar Shepherd's Path..
nantikan dalam post seterusnya..doakan kami disini utk xm mid term ya..tq

Thanks for reading n miss u all!
(Asrama UIA, 23 Zulakedah 1432H,1845pm)
dalam situasi UIA yg semakin panas dipanaskan lagi media...:D so Hot!!!


Gambar lepas habis talk di UINTEN :D





P/S:
Nak taw lebih lanjut pasai talk n program yg best...sila layari fan page face book

Qabeelat Ihsaan 

Thursday, September 29, 2011

Terok betoi budak 2..hishh!

Bismillah..pa kabar para pembaca? sihat nah?
Happy belated birthday 2 me..:D
Terima kasih kpd family,kwn2 yg x putus hantar sms n post dkt wall.. Barakalllah fikum!Amiin kpd doa2 anda semua...Istajib dua'ana ya Allah....
Jadi, banyak cerita nak dikongsikan sebenarnya bila dah masuk UIA..tapi hari ni nak cerita pasai satu event yang saya pi bersama brothers/ikhwah/abg2 UIA..

Kami p Hi Tea Raudhatus Sakinah(RS) di SACC baru2 nie...eh jap..RS 2 apa???

RS ialah satu pusat jagaan remaja (yg terlibat/mangsa gejala sosial-terlanjur)yg didaftarkan secara rasmi Akta Pusat Jagaan 1993 dgn JKM.Sejak 1998 shingga sekarang dah 557 orang dibimbing u mghayati Islam sbg cara hidup.la ni ada 5 pusat: Selangor, PPinang, Kelantan, n Melaka

Jadi hi-Tea ni salah satu alternatif nak kumpul dana bg pihak RS...saya dtg makan free sebab meja KARISMA(salah 1 badan mahasiswa kat UIA)...sedap! Alhamdulillah...kenyang perut..kenyang hati..sebab ada pengisian Utsz Zahazan mohamed, Ustzh Robiah n K. Wardina Sofiyyah sambil2 kami mkn..Terbaik!

Jadi,yang ni la nak share...
Tema program hari 2 ialah Indahnya Harga diri..jadi para panelist menghuraikan maksud harga diri dan cara menjaganya serta tanggungjwab semua pihak...

jadi kita mesti berhadapan dengan situasi kita melihat aktivit sosial yang kurang menyenangkan/ yg menghiris koyak rabakkan hati kita bila baca dekat pinggang/kepala akbar harian...

Kita akan mula merespon/judge n mghukum si pelaku:


"Terok betoi budak ni..harap ja sekolah agama...buat malu orang Islam ja..ergh"


"Astaghfirullahal'azim..apa hampa buat ni??? Mak pak hampa x penah ajaq ka supaya jaga tatatertib..dok conteng arang/water colour/tarkan muka mak pak hampa? "


" Apa dok rapat2 lagu ni ..%&@#@! HARAM taw! masuk NERAKA! padan MUKA!"

Ni la norma2 kehidupan kita..asyik dok mengata orang..lebih baik/afdhalnya kita sangka baik dan ambil langkah utk atasi dengan tepat..salah  satunya berdoa! DOAlah..bukan kena bayaq satu sen pun! Ni doa dy:

Allahumma thohir qalbahu/ha
wa ahsin farjahu/ha
waghfirlahu/ha
(hu-utk lelaki, ha-utk perempuan)
Doa yg dikongsikan oleh utz Zahazan Mohamad dalam Hi-Tea Raudhatus Sakinah, SACC.24 Sept 2011

Semoga kita jadi orang yg selalu mendoakan utk orang lain n diri sendiri..
jom tgk video ni:

http://www.youtube.com/watch?v=VRipa6KII-0 (aiman azlan)

dan ini:

http://www.youtube.com/watch?v=w8fP4EwdP40 (mat lutfi90)

Haaa! dah tengok? jadi sebelum judge/tuding jari ..tanya la diri kita sendiri....apa kita dah buat...sekuranganya saya nak ajak diri saya n kwn di luar sana kita berdoa bila lihat orang yg kita kurang senang kelakuannya...
kita benci Kelakuan..BUKAN pelakunya...k

Terima kasih kerana membaca! ;D
Jumpa lagi dalam post yang akan datang!
Wassalam.
1217pm,2 Zulkaedah 1432H
Mahallah uthman, UIA gombak

beramah mesra dengan Ummi Rose( Orang kuat RS n AndabijakJauhiZina ABJZ) lepas habis program....

Monday, September 19, 2011

Down X 3...;P

Bismillah...
Alhamdulillah dah settle masuk UIA/IIUM..
selepas seminggu taaruf week, selepas seminggu course introduction...
La ni dah mula blajaq...ada QUIZ ACCOUNTING rabu ni..Mudah2n dapat score! ameen

Currently im reading the book " The Way to Win" by Solikhin Abu Izzudin...it's so good!
i wanna share few words/quotes with all of you(from that book):

"Carilah kematian nescaya kamu akan menemui kehidupan"

"Bukan malam pertama yang nikmat, tetapi penantian " puasa syahwat" yang membuat malam pertama lebih nikmat"

Jadi bersabarlah wahai pemuda..terutama kepada orang yang menulis...mudah2n kekal bahagia sampai akhirat ;D
(Ali Imran: 15)- x dapat kat sini..dapat kat akhirat bro! kompem!

"X ada kemenangan tanpa ujian..."
Jadi bila down/futur...cepat2 BANGKIT! BANGUN! TEGAP! TERUS! SEDIA! bertindak sekarang!




Mu'min itu memang akan jatuh imannya tapi lantas ia BANGKIT dan mengatasinya dan menjadi LEBIH BAIK!

baca artikel2 kat sini!memang MENYEGARKAN!
http://muharikah.com/

Akhir kalam,mari kita hayati kata2 ini:

Di sepanjang fasa kehidupan, kita memiliki KELEBIHAN lebih dari > keKURANGan..
Waktu kita MUDA, ada tenaga n masa tapi X da DUIT...
di kala kita DEWASA, kita ada tenaga n duit..tapi X ada MASA..
di kala kita sudah Senja/TUA,kita ada duit n tenaga tapi X da TENAGA..

Apakah kita tidak menggunakan kelebihan2 itu dikala kita MEMPUNYAInya...
Sesungguhnya KEKURANGAN itulah yang sePATOTnya kita bersyukur sebab masih lagi DIUJI sebagai tanda sayang-NYA kepada kita....Jom bergerak n berAmal!

Wassalam
631pm.Mahallah Uthman, UIA gombak



There is always the EXIT way..just turn to it..u are handling the steering! HE is always listening to our prayers!
lets PRAY! 



Friday, August 19, 2011

Lailatul Qadar..padia???

Assalamualaikum! semoga kita semua berada di bawah rahmat n redha ilahi
hari ni dah 20 Ramadhan...jadi..tunggu apa lagi! jom rebut Lailatul Qadar!

jadi..sebelum kita cakap lebih2..jom rehatkan minda degan menonton video IniAnwarHadi...

http://youtu.be/7KS3iqtDsKk

ha..amacam! ummat nabi Muhammad SAW umurnya antara 60-70 tahun...jadi sama2lah kita merebut peluang utk beribadah sebanyak mungkin..ini mungkin Ramadhan terakhir kita!

A; wei..jom p expo kat pekan caqi baju qaya mlm ni...
B; agak2 la.....
A; awat? kan dah dekat qaya...x kan x mau beli baju baqu..?bleh upload kat FB gambaq baju baqu!
B; kita ni Umat nabi Muhammad SAW..umuq PENDEK..lepastu x mau CARI LQadar..awat..hg bajet hidop lama kaaaa?
B; T-T..insaf..ok la..jom pi masjid muzaffar shah..ak nak iktikaf sampai raya...



x la boleh beli baju raya..tapi mestilah mengutamakan ibadah dalam shopping!
pernah x tengok orang di bazar2/expo2/shoping complex melwatkan solat fardhu kerana baju raya???kerana nak beli barang dapur nak masak ketupat/rendang???

atau x payah tengok orang lain..tanya diri sendiri lebih baik...Jadi..sedikit tips utk shopping n beribadah di akhir Ramadhan:


  • Solat fardhu awal waktu
  • Rancang pembelian anda-
  • sediakan list barang apa yang nak dibeli(apa yang perlu/BUKAN apa yang mahu)
  • susun perjalanan anda(kedai A -> kedai C ->kedai B)
  • pergi pada waktu lepas taraweh(jangan lama2 sampai letih lepastu x larat nak iktikaf n sahuq)/lepas zohor/pagi!
  • pastikan cari shopping complex/expo yang ada tempat solat jika bertembung dengan waktu solat-berwudhu sblm keluar rumah
  • Iktikaf di malam hari dengan kawan2 di masjid(selalunya buka dah bila 10 malam terakhir ni)

dan banyak lagi! jadi ..apa tunggu lagi!Jom penuhkan masa dengan ibadah..walau buat persiapan raya..betulkan niat dalam shopping n buat kuih raya n etc....


Daripada Aisyah r.a. Sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda: “ Berusahalah untuk mencari Lailatul Qadar pada malam yang ganjil dari sepuluh malam terakhir di bulan Ramadhan.”

(al-Bukhari)


x perlu la nak bergaduh bila malam L.qadar...yang penting kita beramal..bukan BERGADUH!
kalau kita Rancang utk beli belah...mesti RANCANG juga utk IBADAH
(mlm ni masjid A...esok pi iftar dengan kawan2...lusa p ziarah hospital etc)


Pasaipa nak kena cari???


Lailatul Qadar adalah lebih baik daripada seribu bulan." (Surah al-Qadr, ayat 1 - 2) 


 “Lailatul Qadar dikurniakan ke atas umatku dan tidak kepada umat lain”- Hadis riwayat Anas r.a.


“Pada malam itu, turun para malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun berikutnya)’-(Surah al-Qadar).Malam itu penuh dengan kesejahteraan hingga terbit fajar (Surah al-Qadar). Dalam hubungan ini Rasaulullah s.a.w bersabda : “Pada tiap- tiap malam Lailatul-Qadar itu, Allah menurunkan rahmat yang meliputi sekelian mukmin di atas muka bumi ini dari timur ke barat. Selebihnya diperintahkan Allah kepada Jibril agar diberikan kepada bayi yang lahir pada malam itu samada oleh ibu yang Islam atau Kafir”. ( Kitab Durrah al – Nasihin ).


Bagaimana Mencari Lailatul Qadar???

Sesungguhnya malam yang diberkahi ini barangsiapa yang terhalang dari mendapatkannya, maka bererti dia telah terhalang dari seluruh kebaikan (baginya). Dan tidaklah terhalang dari kebaikan itu melainkan (bagi) orang yang rugi. Oleh kerana itu dianjurkan bagi kaum muslimin (agar) bersemangat dalam melaksanakan ketaatan kepada Allah untuk menghidupkan Lailatul Qadar dengan penuh keimanan dan pengharapan terhadap pahala-Nya yang besar, jika telah berbuat demikian niscaya akan diampuni Allah dosa-dosanya yang telah lalu.Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda:“Barangsiapa berdiri (solat) pada malam al-Qadar dengan penuh keimanan dan mengharap pahala dari Allah, maka diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” (Hadis Riwayat al-Bukhari (4/217) dan Muslim (759)).
Disunnahkan untuk memperbanyakkan do’a pada malam tersebut. Telah diriwayatkan dari ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha bahawa dia bertanya, “Ya Rasulullah, apa pendapatmu jika aku mendapat Lailatul Qadar (mengetahui terjadinya), apa yang mesti aku ucapkan?” Beliau menjawab,“Ucapkanlah, Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampunan, maka ampunilah aku.” (Hadis Riwayat at-Tirmidzi (3760), Ibnu Majah (3850) dari ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha. Sanadnya sahih)Semoga Allah memberkati dan memberi taufiq kepada kita dalam usaha mentaati-Nya. Berdasarkan beberapa penjelasan tadi, maka kita telah mengetahui serba sedikit bagaimana keadaan Lailatul Qadar dan keutamaannya untuk berusaha mendapatkannya.
Maka wajarlah kita berusaha untuk bangun (menegakkan ibadah, solat, dan berdoa) pada sepuluh malam-malam yang terakhir. Bersungguh-sungguhlah dalam menghidupkannya dengan ibadah dan menjauhi hubungan suami isteri. Juga perintahkanlah kepada keluarga kita untuk tujuan yang sama iaitu memperbanyakkan perbuatan ketaatan.Dari ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha:“Adalah Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wa Sallam apabila memasuki sepuluh hari (terakhir bulan Ramadhan), beliau memperkuatkan ikatan kainnya sambil menghidupkan malam tersebut dan membangunkan keluarganya.” (Hadis Riwayat al-Bukhari (4/233) dan Muslim (1174))Juga dari ‘Aisyah radhiyallahu ‘anhu, dia berkata:“Adalah Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasallam bersungguh-sungguh (dalam beribadah) apabila telah masuk sepuluh malam terakhir yang tidak beliau lakukan pada malam-malam pada bulan selainnya.” (Hadis Riwayat Muslim (1174))
copy paste-sharimi.blogspot


ok..dah la..jom cari!!! mungkin ni ramadhan terakhir kita...

Saturday, July 30, 2011

Hi Mr. Ramadhan!

Assalamualaikum..alahamdulillah pada kesempatan ini..ambo nak mengucapkan SELAMAT BERPUASA n BERMUJAHADAH pada bulan posa Ramadhan Al-Mubaarak 1432H yg akan datang!

Semoga kita bermuhasabah dengan ramadhan2 yang lalu..apakah kita telah berjaya ditarbiah melalui Univesity of Ramadhan..berapakah CGPA taqwa kita pada kali ini jika dibandingkan dengan sem2 lepas?

Ni ada beberapa ciri/petunjuk yang ramadhan yg lalu adalah GAGAL/kurang berkesan:

  • -kualiti n kuantiti amal masih sama selepas ramadhan
  • -masih melakukan dosa2 maksiat yg x membatalkan posa mcm mengumpat,tengok aurat orang dalam Tv n majalah2, n banyak lagi
  • -bayak tidur
  • -malam di bulan ramadhan sama mcm malam2 yg lain....
  • -menyambut Hari raya eid-fitri lebih/sampai meninggalkan ibadah/kelebihan ramadhan seperti 10 malam terakhir(l.qadar)


Mudah2an kita x tergolong dalam golongan itu dan terus menjadi lebih baik dalam setiap kali bulan ramadhan...
ok dah bersedia utk ramadhan?
sedikit checklist:


  • -jadual berbuka n sahur(tampai kat dinding bilik)
  • -ulangkaji fiqh siam(fekah bab posa)
  • -hias bilik dan rumah
  • -target ramadham pada tahun ini


Wallahua'lam....terimas sebab membaca!k...wassalam..teruskan mebaca post2 yg akan datang

Hero


HeroHero by Hilal Asyraf
My rating: 4 of 5 stars

sebuah novel islamik/tarbiah yg sarat dengan isi/pengajaran bg semua.sesuai bagi jiwa2 yg mencari erti kehidupan dan mahu keluar dari kegelapan!

-kenapa perlunya tuhan?

-manusia itu lemah?

-kahwin itu indah?

-tanggungjawab seorang muslim yg nak jadi mukmin

-masa depan Islam

-Janji ALLAH adalah benar


Memang terbaik!


"keamanan adalah satu anugerah!untuk kita terus berjuang demi generasi masa hadapan...." AFAM


terdapat unsur romantik,aksi,jenaka n lain2..sesuai utk semua peringkat umur!Jom contohi hero kita Rasulullah SAW.ameen


View all my reviews


Sunday, July 10, 2011

~Busy owh busy~



Assalamualaikum..kepada pembaca yg dirahmati Allah, Alhamdulillah Allah izinkan saya utk menulis ide-ide serta perkongsian serta anda dapat membacanya dalam bulan yg penuh berkah ini..
Bulan Sya’aban 1432H…..

Sat…jom amalkan sunnah nabi kita SAW..iaitu berdoa
“Allahumma bariklana fi rejab wa sya’aban..wa ballighna Ramadhan”
Ya Allah, berkatilah bulan rejab dan sya’aban..dan temukanlah kami dalam bulan ramadhan.ameen

Kawan2..teman2…sesibuk mana pun kita…se“buzy” mcm PM ka..Presiden ka…x kan sampai x sempat nak berdoa..sambil berjalan..naik LRT…pegi kelas/kerja pun sempat baca doa taw…

Ok..la ni saya nak kongsi sket…bila saya dah bula kerja di kilang Sharp..memang x dapat dinafikan bahawa memang sibuk,Mon-FRI,750am-530pm…but im usually doing OT(over time/tired) until 730pm
Jadi berbakilah hujung minggu(sabtu dan ahad) utk dibereskan urusan rumah dan apa2 yang patut sebelum masuk UIA…sabtu semua orang ada di rumah…alhamdulillah..tiba2 rasa best sebab kadang2 x sempat makan sekali n bersembang.beramah mesra….
Hari ahad,ayah saja yg cuti sbb kerja di penang..adik2 suma bila Sek di kedah..depa cuti jumaat sabtu…jadi bila lepas subuh…bapak pun bagi la sket nasihat kat semua:
“Ramadhan dah x lama dah nak sampai..kena la buat persiapan utk bertemu/meraikannya..bersedia dari Fizikal,mental,rohani dan persekitaran....”
Jadi..sabtu baru ni..sementara anak teruna hero ni ada kat rumah..boleh la dy kemaskan store n barang2 kat belakang rumah…terjumpa la polystyrene n beberapa batang lidi…jai muncullah ide baru utk meraikan adik2 yang ada di rumah…
………………………………Situasi Sebelum Kerja………………………………………….
“Abg abid;jom jogging…..Abg Abid..jom panjat bukit…Jom naik moto” ayat yg lazim dikatakan oleh adik2ku…tapi bila dah kerja dan OT..balik lepas magrib..mana la sempat nak buat benda 2 semua..
Oleh itu… Baik aku gunakan barang2 terpakai ni utk meraikan adik2 waktu cuti ni…jadi muncul ide utk mencipta kapal..mcm aku main kecik2 dulu…tapi lagi advance sebab pakai enjin+bateri AA kereta Desyankuro….
          ……………………..………..Jom bina Kapal Layar…………………………………………….
BAHAN: surat khabar,seletape,lidi, dan polystrene
Jadi “Abbas..Iffah..mai sini..cepat..kita nak buat kapai haqi ni…”
jadi berlarilah dua kanak2 itu dengan tergesa2 utk buat satu benda yang x pernah depa buat..selama ni depa asyik jogging/tgk Tv/PC games:angry bird n zombies VS plant(sapa la yg install game 2…?)hehe
Dalam hatiku.. “daripada depa dok tgk tv n main game computer..baik bagi sesuatu benda yg dapat depa belajaq soft skill”
Terpancar kegembiraan di wajah mereka berdua bila dapat buat kapai…saya tukang potongkan surat khabar n polysterene…selotape pun depa kena koyak sendiri…baru la da softskill…
Sambil2 saya dok ajaq paai cara buat kapai kat depa..saya selitkan cerita tokoh Al-fateh dan Ibnu Baitutah dan kaitkan dengan kapal…(boleh la nak tanam pemikiran/fikrah Islam dan jiwa besar pada jiwa2 kecil ini walau aku x dapat ketika aku kecil….)
DAH Siap!!!!

Soft skill:be different..x semestinya kapal punya layar mesti bentuk triangle/rectangle….k
Senyum pula berbungan dibibirku melihat adik2 yang leka bermain n menghembus kapal..alhamdulillah..dapat juga masa pagi ni disisikan dengan perkara berfaedah…
Eh..Store x siap lagi..lantas aku mencapai glove Sharp yg dibawa pulang ke rumah utk siapkan store sbg persediaan utk Ramadhan..Jom Santuni Ibu Bapa kita…patuhilah dan taatlah selagi mereka MASIH ADA...
Sedar x kawan?
Walau kita x punya masa yang banyak…tapi bagaimana kita menghabiskan/memanfaatkan/mensia-siakan masa yang berbaki ini…?dengan ibu ayah?dengan adik abg kakak?jiran?kawan?n dll…..
It's not about the QUANTITY..it is about QUALITY...think about it bro n sis...
Ok lah..hari pun dah lewat..esok nak cuba pula posa sunat(persediaan fizikal n mental) tambah2 bila bekerja sbg Operator Executive(heee)….saya akhiri dengan ayat Imam Hassan Al-Banna
“Tanggung jawab kita lebih BANYAK dari masa yang kita ADA”.Ok..apa tunggu lagi jom mengorak langkah utk buat persediaan Ramadhan deklat rumah/bilik korang..x perlu susah..kasi bersih n kemas…lepastu bleh start hias…k
Esok saya kerja..harap Allah SWAT akan berikan kekuatan pada jasad dan hati ini utk menahan godaan dunia n wanita serta mampu diriku utk berposa esok hari..ameen
Jumpa lagi!sayonara Wassalam
zainal abid zainal adlishah,1237am,10Syaaban1432H,11July2011,

Thursday, June 23, 2011

Study Circle..18Rejab1432H


Assalamualaikum...kepada semua pembaca..lani saya dok bekerja di satu kilang yg namanya TAJAM di SP...boleh la amek bhg packaging....sambil2 2..study circle jangan dilupakan..walau pegang pangkat besaq mana pun MB ka..PM ka..Dato ka..MUSTI n wajib hadirkan diri anda dalam Study circle yg anda gemari n rasa secocok...sangat penting utk

  • "ReCharge Our Emaan" 
  •  ikut kehendak Allah bila hidup MENUMPANG di buminya ..


ni nak kongsi sket..mudah2 adalah saham sket utk akhirat kita semua...:



Tafsiran/rumusan tafseer Surah Al-'adhiyat menurut kitab tafsir wadhih


  • Ambil berat/servis kenderaan anda untuk pergi berjihad..basuh....


  • Guna Kenderaan untuk taati Allah,la ni pi masjid solat fardu..pi dengar ceramah..pi study circle...pi jumpa sahabat eratkan ukhuwah!bukan pi dating n ehem2...!


  • Jauhi perasaan angkuh n penting diri...na'udzubillah min zalik..

  • Jom pi ziarah qubur"orang yg paling pandai ialah orang yg paling KERAP mengingati mati"

  • Bersiap dengan iman utk mengubah sifat buruk wa mazmumah pada diri seperti suka mengata kat orang/mulut laser/ dok usha anak dara orang...dok mengorat..n dll


last but not least...saya nk ajak diri saya sendiqi n kawan2 suma...Jom pi majlis ilmu yg dapat menambahkan ilmu n kefahaman kita tentang Al-Quran n mesej/isi surat cinta dari Allah kepada kita...k

k..jumpa lagi.wassalam...esok nak p keja awai.k

Thursday, May 26, 2011

outstation

Bismillah..
alhamdulillah dapat juga ambo post blog ini utk bulan Mei...moga ide yg ambo cakna-ke dapat menambah cambah menyepahkan ide2 di kepala otak kita...

Sekarang sy alhamdulillah dah bekerja dan selalu outstation...esp im working as a marketing assistant ...
dalam sehari2..terjumpa jugak banyak pengalaman baru....

Ni saya nak kongsi pasai satu brader yang buka kedai makan di SP...depan gelanggang futsal...
da restoran bamboo..memang cute la restoran nie...

Sedang sy tengah borak2/deal/sok sek ngan owner restoran...dy letak satu tabung anak yatim..nama ape tah..dah lupa....

Jadi  berputik di hati"sedekah la sket..mudah2n da ganjaran di syurga"
tapi ada jugak.."em..entah betuk ke x..entah2 abg nie yang buat tabung nie..x payah la sedekah"

Jadi sy pun mikir laa..nak sedekah ke x..
pastu owner 2..bro Am dy cakap..

"ni ada orang letak kat restoran kami...kalau nak sedekah ,sedekah laaaa..ok.la ni aku nak tanya hg..kalo aku boh(letak) duit dalam bekas ni...Duit itu x da dalam tabung...tapi ia p mana????


A;alamak..x da...jap..bagi masa,ambo nak mikir bentar...ha!bro amik..memang la duit 2 x da dalam tabung...hehe!

bro Am:hoi!..aku x makan laaa duit orang lain....ni...duit 2 memang secara zahir da dalam tabung..tapi sebenarnya x! Duit ini akan hampa dapat balik di akhirat nanti..saat pengadilan depan Allah..hampa akan jumpa balik duit yang hapa pernah bagi kat orang lain.

Hampa sket pun xrugi...kira kalo sedekah dengan IKHLAS 2..kira hampa sedang sedia duit la kat akhirat nanti...insyaAllah dapat la bantu di saat pengadilan yang mana mulut tidak berkata2 sedang anggota lain berkata.....



A;aku terkesima/ternganga/tercengang dengar ayat abang ni...walaupun gaya dy besa2 je...tapi ayat dy POWER laaa..Terbaik dari ladang...ayat dia menghilangkan gusar di hati apabila berdepan untuk bersedekah..


  • nak belanja kawan/mad'u makan kaaa
  • nak tolong tumpang kawan nek keta/motor
  • nak tolong mak ayah
  • nak bersedekah duit/tenaga pada orang susah/anak yatim/oranag yg memerlukan
  • nak sedekah apabila tabung masjid merjalan/merangkak/bergolek didepan ketika ari jumaat

harap2 kita ikhlas dalam bersedekah n yaqin di akhirat nanti kita akan jumpa n dapat balik apa yg kita dah sedekah kat orang...dan termasuk dalam golongan ahli syurga..ameen

Dun worry n chill my frenz..plez share what we have...im sharing my ideas...u? Lets share
Life to give..not to take..hidup untuk memberi...bukan utk menerima

Wassalam..thanks for reading...see ya in the nex post!

Tuesday, April 19, 2011

Sek Islahku....(edited)


Bismillah...
Assalamualaikum wbt..pa kabaq semua?
mcm mna hari2 yg berlalu?dok buat pa?(wat pe 2?)

semoga rakan2 suma sihat2 belaka..
kali ni sy akan menceritakan beberapa benda penting yg dah berlaku dlm msa Feb-mac 2011..
mungkin sekadar perkongsian...aktiviti..kenangan dan sebagainya....

Feb-21 tamat asasi di UIA nilai,
      -24,25,26 berniaga Mat Salai burger di Konsert Maher Zain
      -pulang ke kedah n bersiap2 sbb abg long nak kawen

Mac-5 abg kawen
       -KBM sultanah asma
          -ziarah ke Naka
         -Seminar Sirah, USt Syazalie Yamani
         -bertugas sbg muallim

Apr- MUET EXAMINATION
      -berhenti bertugas
     -currently seeking for a job :D

Suka Duka menjadi cikgu(muallim)

Alhamdulillah Allah beri keiziznan utk diri ini berkhidmat kali kedua selepas pertama kali (lpas SPM) menjadi tenaga perngajar si Pusat Pendidikan al-Islah Sg petani Kedah. Iaitu sebuah sekolah agama swasta rendah n menengah di bawah Musleh Sdn bhd.

Sila klik di sini: http://www.islah.edu.my/ utk mgetahui lebih lanjut pasai sek tu…
Sebenarnya sy dahulu pernah bersekolah di sini sblam pindah ke SMKAS iaitu darjah 4,5,6…Sekarang yang tinggal hanyalah kenanagan…

Sekarang bagaikan Sirih pulang ke gagang= kemabali ke asal usul utk berbakti dan tolong apa yg termampu….

Kisah menjdai Muallim bermula apabila sy mnerima 1 panggilan :
“Salam….kaifa…..ni nak Tanya ni…abid free kan la ni?la ni ada sorg cikgu 2 dy berhenti sbb dipanggil bertugas MRSM di Kelantan..jadi bleh x jadi guru smentara sbg ganti sblum datangnya cikgu tetap????”

Maka bermulalah penjanaan idea..nak terima ke x…adoi… “kejap eh…nant sy bgtaw petang ni”
Dalam membuat keputusan,sy selalu akan melakarkan segala kebaikan dan keburukan..

Dalam hati nie ada la jugak rasa nak enjoy sbb baru balik rumah tapi bila memikirkan beberapa hari yg dah berlalu..em….makan tidoq…makan tidoq…langsung x bawa manfaat kpd ummah..
“salam..muallimah,saya insyaAllah menerima …sbg guru sementara…..tq..bla....blaa...”

Habeh..jadi sy pun mula menyiapkn alatulis dan apa2 yg patut…jadi pergilah mebawa diri ku ini utk berkhidmat dan membantu PPAI…..

Kiranya..sy dan Abdul muhaimin(menjadi guru semntara juga sbb ganti ada cikgu 2 suaminya kemalangan teruk n dahsyat) ala2 wonderpets yg membantu dalam kesusahan…bila dah datang guru baru yg tetap…bercuucran lah air mata membasahi pipi yg kering iini dek (gembira/sedih)…;D sbb dah berenti mgajar.Kami hanya menerima arahan org atas dan Alhamdulillah gaji dah dijamin…

Ni lakaran secara kasar aktiviti seharian:
Menyediakan BPM(buku persediaan mengajar)..yg perlu ditulis ialah:

CLASS,TIME,SUBJECT,TOPIC , OBJECTIVES, and ACTIVITIES…bg setiap mataplajaran yg kita ajar/sehari

Pagi2-pergi sekolah…pergi pejabat dahulu..thumbscan(punchcard moden),ambil buku kehadiran pelajar(sbb sy jadi guru kelas)

Kelas Al-quran di pagi hari..sy bertugas di kelas 1 Abu daud(darjah 1)…sedap nama kelas..x la klishey bangat separti Kuntum,bestari dan cerdik…Ni nama perawi hadis selalunya hujung hadis akan ditulis
(Hadis riwayat Abu Daud)
Senang ja mengajar darjah 1…1st muka mesti serius…pastikan semua bangun dan diam sebelum memberi salam…paling penting bawa whiteboard marker n pen merah ke setiap kelas.

Jadi kalau darjah 1 ni,kebanyakan masih baca iqra 1..jadi senang la nak ajaq..ahad sampai selasa mengaji  iqra dan rabu n khamis ialah hafazan surah dari An-Nas sehingga Al-‘adhiyat….
“Baik…bawak kluaq iqra masing..letak atas meja..muallim nak tgk..buka muka surat…huruf ….ok.ramai2..baca surah al fatihah..”
“baik la ni mualllim nak tgk jari masing2, semua mesti tunjuk dekat bhg atas huruf ….”

Jadi semua anak murid pun mnelunjuk jari mereka ke arah bhg atas muka surat.
Ikut muallim baca….da za ra…gha ka da…etc…kira kalau depa ni dah Nampak kenai huruf yg kita mgajaq aritu..kita bagi latihan menulis di akhir kelas….salin 3 perkataan drpd iqra pd muka surat tersebut.

Abeh la mgajaq iqra….senang ja..lepastu tgk la jadual..lepas ni nak ke kelas mana…jadi sini x sama dgn belajar..tambah2 mgajar pelajar yg baru masuk sekolah…SEGALA-GALANYA mesti diberi ARAHAN  cth:

Semua sekali garis tepi..selang 1 baris…tulis hari dan tarikh..dan bbrapa point yg WAJIB diulang setiap hari…sbb 2 la sapa yg jadi cigu SEK REN mesti tekak kering dan sura serak..dah lama x pa r…

Lepas dah habeh megajar…pi la tulis ulasan(comments about the teaching session) dalam BPM

Maka balik la rumah…terasa sgt gembira…apakah yg best sgt jadi cikgu???
1)dapat melihat telatah/aksi/gaya kanak2…maka dok teringatlah masa kita darjah 1 dulu…”x kan aku dulu mcm ni jgk?-dok main lari2 dalam kelas…dok main duster…..

Melihat telatah mereka ni yg sgt mencuit hati mneghilang rasa penat dan lelah di hati.ni ada satu kisah benar..saya bagi la kertas soalan..cara nak jawab dy kena warna pada jawapan yg betoi…maka bila tamat waktu pembelajaran..saya pun mula la kutip..tapi ada sorang pelajar ni…
Sy: “Awat enta x siapkan..pasipa x warna?????”
Student: “laa…muallim x kan x Nampak???ana warna pakai pensel warna putih…ni..nampak nie???”sambil menudingkan jari kepada jawapan yg dipilih…
Sy..x TERKATA..adoi…”ok lah…la ni muallim x mau warna putih.pi tukaq warna lain..paham???”
Bila terkenang balik..pasti sesiapa saja akan tersenyum….:-D


ni ada sedikit gambaq yg sempat ditangkap semasa bertugas sbg guru sementara....

para pelajar beratur..teringat kecik2 dulu...sapa bising nanti ada muallimah mai cubit...em,,takutnya waktu tu..
haa!!ni ada gambaq menarik..rasanya x jumpa di sek lain...betulX3...
kenapa???
cuba tgk gambar nie..mereka bukan solat sendiri2...tapi diDIDIK solat sunat rawatib seawal darjah 4-10 tahun!!!!
cuba tanya diri sendiri..bila mula smbhyg solat sunat..rata2 semua jawab sek menengah/ universiti

bagi saya...Sek al-Islah dan rangkainnya di seluruh negara (seperti Sek Al hidayah,Johor...Sek al-amin gombak....n byk lagi) merupakan sebuah institusi pendidikan yang memberi pendidikan yang seimbang duniawi dan ukhrawi...jauh berBEZA dengan sistem pendidikan Kebangsaan (kerajaan)

BEZA di mana?
penekanan pendidikan agama dari kecil...kita mula dari perhimpunan...murid2 dah dilatih setiap hari membaca Al-Fatihah serta maksudnya serta bacaan doa sebelum ke kelas...x cukup dengan itu semua sekali akan dilatih berikrar setiap pagi

"Radhitu billahhi rabba,wabil islami deena, wabi Muhammadi nabiyau warasula"
"kami redha Allah sebagai tuhan kami,Islam sebagai agama kami,dan Nabi Muhammad sebagai rasul kami"


Cukup ringkas tapi ungkapan yang sangat mendalam...ikrar ini diulang dan diulang setiap pagi..
A;ek eleh...bukan budak2 ni paham pun apa yang depa ikrarkan...x da kesan pun...

Adakah anda lupa peranan berkata2 dalam kehidupan..adakah anda lupa bahawa kata2 itu mempunyai satu KUASA yang mempengaruhi perbuatan dan pemikiran 


saya merujuk pada buku Robin S.Sharma...the monk who sold his ferrari...
in this book, he managed well to explain about the power of words!!!

Dalam buku itu, di terangkan bahawa untuk mengubah nasib hidup...udahlah cara berfikir...untyk mengubah cara berfikir...selalulah mengulangkan MANTERA2 positif...

Mantera ada maksudnya yg tersendiri...MAN=mind/fikiran TRA=freeing/membebaskan
Dengan membaca/megulang2 ayat positif...ia akan mempengaruhi pemikiran dan melahirkan tindakan yang luar biasa dan menakjubkan!!!Whoa!!!

jadi..sama lah macam sekolah ini..mereka mendidik dan menanam dari awal kata/mantra yang kandungannya sangat BASIC dalam Islam..jom kita usha jap ikrar itu
"kami redha Allah sebagai tuhan kami,Islam sebagai agama kami,dan Nabi Muhammad sebagai rasul kami"
1)Allah sebagai rabb...bagitaw saya ramai mana UMAT ISLAM hari ni yang bertuhankan Allah...mana lagi banyak jika di bandingkan dengan orang bertuhankan DUIT,PANGKAT,WANITA n dunia....?

2)Islam sebagai agama kami...jom kita lihat anak muda di luar sana .berapa ramai yang di IC sahaja ISLAM tapi aqidah...amalan..perwatakan langsung x melambangkan nilai2 Islam...berapa ramai yang dah tukar agama ??isu murtad???

3)Nabi Muhammad SAW sebagai rasul kami....berapa UMAT ISLAM yang dah x yaqin/ragu dengan Nabi Muhammad...hadis yang diragui ke asliannya"authentic" ? Berapa ramai yang menolak Nabi sebagai role model tapi mengambil artis2 sebagai contoh ikutan dalam kehidupan...

Astaghfirullahal'azim...semoga kita diampunkan Allah dosa2 lalu dan dilindungi daripada bahana masalah aqidah pada hari iini....

Justeru...mak pak kat luar sana...berilah pendidikan agama dari kecil kepada anak2.masukkan mereka ke institusi pendidikan yang menerapkan pendidikan agama n pembinaan karakter muslim(tarbiah), bukan hanya subjek PENDIDKAN Islam mcm di SMKA tapi penghayatan terhadap agama Islam itu sendiri.....seperti mafhum hadis nabi:

 "Setiap anak itu ibarat kain putih...ibu bapalah yang mencorakkan mereka utk menjadi majusi,nasrani,n yahudi"
Jadi..saya menyeru diri saya sendiri n hampa/korang semuauntuk menerapkan pendidikan agama kepada diri saya n keluarga saya( ;D )pada masa akan datang.ameen


FALSAFAH PENDIDIKAN
PUSAT PENDIDIKAN  AL-ISLAH


Proses:   Berteraskan Tauhid
Membina Dan Melahirkan: Insan rabbani yang berilmu, beriman dan berakhlak mulia
Membentuk: Kehidupan diri, keluarga, masyarakat, negara dan dunia.
Berdasarkan Tuntutan: Al-Quran dan Al-Sunnah
Melalui: Sistem yang seimbang, bersepadu, menyeluruh dan berterusan

Ni saya 'copy paste' dari web rasmi sekolah...memang jelas tanpa bersuluh menekankan pembinaan peribadi seimbang...bertunjang dan berakarkan kepada sumber yang sahih (AQ n sunnah)...moga2 dengan lahir institusi pendidikan yang sebigini dapat melahirkan anak2 muda yang dapat melakukan perubahan di dunia seperti

  • Sultan Muhaammad Al-Fateh
  • Salahuddin al-Ayubi
  • Kahlifah Umar Abd Aziz
  • Mus'ab bin Umair dan banyak lagi sahabt lain.... mungkim juga usahawan berjaya macam 
  • Mark Zugerbeck(pencetus FB) dan 
  • Dr Irfan Khairi...(blogger langit ilahi)..

Tidak mustahil bagi SIlam utk kembali memerintah selurum alam(ustasziatul alam) ....lihatlah kebangkitan di Mesir..Tunisia...Yaman...Syria...dan x lama lagi di Malaysia..ameen

Terima kasih x terhingga kerana sudi membaca coretan yang panjang dari biasa ini....x penah lagi tulis panjang mcm ni...
Komen anda sangat saya hargai..maaf kalau ada yang terasa...k
Samalah kita perbaiki diri sendiri dan orang lain...moga cahaya Islam akan bersinar kembali di dunia..ameen
Jazakumullah...wassalam..nantiukan post seterusnya...

ni gambar seorang anak murid kelas 1 Abu daud...aman haziq...comel kan?

sempat juga menjadi guru pendidikan jasmani...lari jgn x lari...jgn pijak con sudey...
Anda didapati bersalah kerana.....(tergaru2 nak jawab soalan...adoi..habeh lah aku)
Proses perlantikan ketua dan timbalan ketua pengawas
Adik Iman n sapa tah sorang lagi ni..gambar di ambil sekitar 4 pm...baju memang dah jadi belacan la....
Ha..!ni gambar ketika saya dan saudara wan yusof(uitm puncak alam) berbakti kepada sekolah dengan berkongsi pengalaman n kehidupan dengan pelajar tingkatan sek men al-islah
Ucop memang menaikkan semngat semua calon PMR dengan memberi tips2 cemerlang...semua adik2 form 3(around 80 students) bagi tumpuan sepenuhnyaa....baguih2...semoga sukses dalm PMR hampa..ameen

Sunday, March 27, 2011

Libya and pakcik Dafi


Libya owh Libya….
Assalamualaikum…
Pa kabaaq semua?

Cuti2 ni mesti semua ada rancangan msg2….tetapi mgkn x cuti la pada sesetengah pelajar perubatan yg dah balik…kta doakan depa ni akn jadi doctor yg akn merawat jasmani n ROhani umat islam di Malaysia pd masa depan…pelajar SPM mencari haluan msg2...

Sama-sama kita panjatkan doa keselamatan n kesejahteraan buat rakyat Libya n Jepun khususnya yg sedang diuji Allah dengan pemerintah zalim dan gempa+tsunami yg amat dahsyat…

“Allahummansurna…Rabbi yasiir..wala tu’assir…innalillahi wainna ilaihi raji’unn….”

Alhamdulillah baru2 ni saya sempat mengisi masa lapang di rumah dengan menghadiri satu eprkongsian dari sorang pak cik tentang Libya,pkck Mustafa yg pernah bekerja di middle East beberapa tahun…


Kali ni saya akn menghidangkan isi ceramah yang penting tentang Libya dan fakta2 yg menarik dan perlu untuk kita sedar dan amik tahu isu semasa(akhbar islami) pada hari nie…

Awat laa yg dok sebok pasai Negara orang…Negara sendiri pun belum begitu terurus…dgn MRT…dgn kg baru…dgn pilihan raya…adoi…

Saya bukan nak sebok tapi menjdai kewajiban utk kita ambil tahu/ berat saudara sumat Islam kita pada hari nie.

Nak cerita pasai hal/isu2 dalam Negara..saya x minat sebab hampa semua mst dah muak dengar dari berita/radio yg berat sebelah(jujurnya….)

Kenapa berat sebelah?x pecaya…cuba tgk list PRESS FREEDOM INDEX 2010…

Malaysia yang ke tangga ke 141th !!! Cuba tgk Findland…tempat 1st….terbukti berat sebelah….
(Adoi….bila la dy nak sembang pasai Libya…dok melilau n melalut dah nie….)

Okay…back to the main topic…about Libya…of course…about the most important and the best actor here is Mr Ghadaffi….let us know more about him before I tell u more about Libya
Look at this awesome picture…handsome and gorgeous isn’t it?????




                                                                <<<>>>>
Ni laa pak Dafi…(ala2 bintang AF yg dilahirkan Malaysia yg cukup dibanggakan )
Ok…ni antara fakta menarik tentang beliau…:
  • Mempunyai 7 orang anak
  • Setiap anaknya diberi battalion tentera-bebas utk melakukan apa saja
  • Mempunyai 40 bodyguard wanita yg masih dara
  • Menggelarkan dirinya: imam kpd umat Islam,Raja kpd raja2 arab,n da 1 lg(x ingat)

Beliau telah bersumpah utk melawan sampai ke titisan darah terakhir utk mempertahankan Libya dari kuasa luar….

SITUASI SEKARANG

Pertempuran dahsyat antara pembangkaang,kerajaan dan kuasa luar(AS,france,sudan,Egypt..dll)
Rakyat yg sudah muak dengan pentadbiran Ghadafi,mula melakukan demontrasi…rakyat di tembak dan dihalau kerajaan.Keadaan huru-hara…
Demontrasi ini bermula rentetan peristiwa Demontrasi di Tunisia dan Mesir.
NATO melancarkan NO FLY ZONE: Libya akan menjadi Negara yg diharamkan sebarang jenis kenderaan yang boleh terbang mcm kapal terbang dan akn dimusnahkan segala radar n lapangan terbang.

TANDA TANYA???

Mmg NATO yg mengeluarkan arahan supaya dilancarkan NO FLY ZONE yg akn dipimpin oleh general dari CANADA.Siapakah yg membiayai perbelanjaan NFZ ini?Jumlah kos pembiayaan mencecah berbilion and bukan berjuta.Amerika tidak berani lagi utk membiyai..hal ini kerana paham n jelas perangai pak arab: yg x akan mengaku kalah dan berjuang habis2 habisan..contoh: Iraq

Memang dipercayai Barat ada niat utk menguasai minyak, sebab itu mereka mencampur tangan dalam isu ini.80 % minyak di Libya masih belum diteroka dan ia merupakan pengimport minyak kpd 15 negara besar.

Ada pihak mengatakan Libya masalah eropah,bukan masalah Amerika.

Apa yang menakutkan akan terjadi mcm  Iraq,jadilah negara yg mcm padaang jarak padang terkukur…hancur segalanya..Minyak x dapat…tapi akhir sekali AS akan menawarkan pelan pembangunan dgn syarat2 tertentu utk mengaut keuntungan….Inilah perangai AS

PERANAN kita….
1)    
  •  1) Berdoa dan solat hajat kepada sahabat kita Libya…semoga dipermudahkan segala urusan dan diberi kemenangan kepada yg Hak.Moga Allah satukan umat Islam
  • 2)      Sentiasa mengambil tahu hal-hal semasa dan “update the lastest news about Libya”
  • 3)      Memberi kefahaman kepada org lain apa yg berlaku di Libya
  • 4)      Menyokong reformasi yang berlaku di Libya
  • 5)     Membangkang campur tangan AS dan sekutunya

Teringatlah saya akn satu kisah sahabat yg sedang berperang-berjihad di jalan Allah…Dek kesaikatan yg teramat dia menikam dirinya sendiri dan masuklah ia ke neraka.

Ini kisah orang yg sedang berjuang di medan perang pun masih ada chance/kemungkinan utk masuk neraka…apatah lagi kita yg senang lenang di Malaysia.Semoga Allah pilih kita menjadi ahli syurga dan menjadi hamba yg tetap di Jalannya.ameen

Jom share apa yg kita dapat dan tulis di blog/notes di fb
Terima kaseh…
Tlg betulkan jika da fakta yg salah di atas sana.tq :D




Tuesday, February 15, 2011


PENGALAMAN BELI ARAK DI 7E DI UIA NILAI

Assalamualaikum...
salam kepada semua

~semoga hari ni sambutan maulidur rasul menambahkan keimanan kita kpd Allah dan menambah kecintaan kita kepada Rasulullah SAW...~

Tahniah jua kepada rakyat mesir yg berjaya memerdekakan diri mereka darapada pemimpin diktator dan berjaya menentukan masa depan negara mereka sendiri seiring dengan sambutan ulang tahun kematian As-syahid Imam Hasan Al-Banna pd 12 Feb baru2 nie....

Sekarang baru kita mula cerita pasal pengalaman beli arak di 7e di UIA nilai...ni gambarnyaa


Tengah  borak2 dengan kawan “roomates b13-10” tiba2 handphone aku berbunyi
…………………………(U just received a text msg, would u want 2 read it now?)
After I clicked the green button,I read the msg

“Salam.Malam ni ada meeting gabungan FSCC,MRC,n FRC(badan2 pelajar di UIA nilai) di C…
Pada Jam….agenda:isu penjualan arak scr terbuka d 7E.Tolong………….”

Kalau x silap, 7E mmg jual arak tapi x dibenarkan org Islam u membelinya….
Apahal pulak kecoh2 nak meting pasal 7E…dah la aku da xm EPT(xm english kegemaran pelajar2 yg menuntut di UIA)..nak prepare lg…

Selepas itu,aku pun online n cari maklumat tentang pengharaman arak….

Ada la 10 golongan yg terlibat(DILAKNAT) dengan arak…..baca jgn x baca:
” Diriwayatkan drp Anas r.a bahawa rasulallah s.a.w telah MELAKNAT sepuluh golongan yg terlibat dengan arak:
1. orang yg memerah arak
2. orang yg diminta arak diperah untuknya
3. orang yg meminumnya
4. orang yg membawanya
5. orang yg meminta dibawa arak kepadanya
6. orang yg memberi minum arak kepada orang lain
7. orang yg menjual arak
8. orang yg mendapat hasil drp arak
9. orang yg membeli arak
10. orang yg meminta dibelikan arak untuknya “
(riwayat Ibnu Majah dan Tarmizi)
Nak baca lagi?-baca nie: mohamadazhan.blogspot.com
Ok…jadi membeli di 7E mmg x salah….Cuma org yg menjadi cashier n terlibat n dapat gaji yg bersalah (dapat hasil dari jualan arak yg bersalah-g8)

Eh…maksudnya adakah haram bekerja di 7e n pasaraya yg sewaktu dengannnya

Barulah clear….ok…sekarang yg depa dok panggil ak p meting nie....ak pun x paham…
La ni…ak n member aku(seorang vokalis terkenal) iaitu Fikri Aziz Sixthirty(fb-sila add beliau…)

Pergilaa 7E yg ada kat bawah blok asrama kami…setibanya samapi disana….selpeas buka pintu..tiba-tiba…


Bunyi loceng yg aneh…(ding dong)…
Kami meluru p dekat peti ais…terus tgk kat bhg arak…..
Terpampang ‘sticker’ BESAR punyaaa…ONLY for NON-MUSLIM(lebey kurang laa)

Pastu…”Der…,apa masalah 7e jual arak..nampak x ‘sticker’ nie??”
Aku:”jom cuba BELI ARAK n tgk respon cashier 2(sorang der jgk-braDER)
Kami amik Angelia yg brharga rm 2++ dan bawanya ke kaunter


Babak ke 5
Aku capai dompet n cashier yg bernama(****) itu pun amik tin tu dan terus letak kat mesin infrared/pengesan bar kod produk…

“kejap2…bro..kalau bro letak mesin tu..saya wajib bayar kan?”
Cashier: ye laaa(dy blom sempat scan tin 2 lg)

A:bleh la sy tukar kan…?
C: bleh lagi

PALING PENTING(sila hayati n fahami..andai anda di tempat A)
A;sy bleh beli kan air nie?

C; eh…kau dah BIASA kan?

A( terbakar jugak r hati nie……)….”biasa jgk r..tapi x pa la..sy tukar taste..nak amik air lain”


Apa yg korang faham ats kejadian n pengalaman kami di atas?
1.    X da MASALAH utk pelajar UIA/org ISLAM beli arak…x da halangan…
2.    
Cashier x terkejut dan dy sendiri yg kata “DAH BIASA KAN?”
3.    Masalah kefahaman yg cetek tntg agama melanda umat hari nie

Justeru, wajarlah meeting pada mlm 2…barulah ak paham knp nak “busy-busy” n kecoh2 meting pasal arak…..aku pun pegi la meeting….

Saya mengharapkan semua yg membaca dapat memahami situasi sebenar pada hari nie,dan menyokong bantahan kami(FSCC,MRC n FRC) utk membantah penjualan arak secara teran-terangan

Persoalan
1.    Waktu zaman Rasulullah…nabi kita ada x menghalang penjualan arak secara terbuka di madinah?

  • Kami yg bertanya n cuba beli arak di atas adalah utk mengetahui situasi sebenar…jgn salah pham……
  • jgn ada yg cuba putar belit cerita…..
  • Fikir sebelum buat
  • Kalo saya salah,betulkan saya
  • Sama2 kita cuba mencari kebenaran…
  • Sila komen utk kebaikan bersama....

Wallahua’lam…
Terima kasih kerana membaca!
Lain kali singgah lagi

Biji durian, biji selasih,
Sekian, terima kasih!
~wassalam~